Ups en downs.

Gepubliceerd op 26 september 2018 om 13:45

Leren leven met een burn-out.

Wanneer het leven eigenlijk meer downs dan ups heeft. Wil ik dit dan wel?

 

Dagen gingen er voorbij waarin in eigenlijk helemaal niets heb gedaan voor mijn gevoel. Maar beter ging ik mij ook niet voelen. Ik heb heel bewust de keuze om aan de antidepressiva te gaan afgewezen. Ik wilde me niet weer beter gaan voelen door een pilletje. Ik wist wel dat dit mijn proces zou verlengen maar ik wilde hier op eigen kracht uitkomen. Ik wilde sterker worden dan eerst. Maar hoe deed ik dat als het leven als een bejaarde mij al te veel werd? 

 

Ik had ook de afspraak op mijn werk om elke week even langs te komen, voor een bakkie koffie of om gewoon even te kletsen. Ik zou langs komen als ik mij goed voel. Maar wat nou als je je eigenlijk dag in dag uit niet goed voelt? Wat nou als je het liefste de hele dag blijft slapen? En eten eigenlijk al te veel moeite is? Dan doe je het allemaal niet. Ik was al blij op de dagen dat ik mijn bed uit kwam, mijn haren had geborsteld en ik onder de douche had gestaan. Want dit kosten mij zo belachelijk veel energie. Je bed uit komen om wat te eten en daarna al zo moe zijn dat je gewoon in slaap valt aan tafel. Ik ben nog nooit zo moe geweest in mijn leven.

 

Maar dat is niet het enige dat veranderd. Je eetlust... Zo als veel van mijn vrienden en familie weten ben is best wel een grote eter. En voor mijn moeder een zusje ook een kliko waar alles in geschoven word. Ik wist dat ik minder zou eten omdat ik ook niet meer aan het sporten was. Maar zo weinig... Ik ben de eerste 2 en een halve maand bijna 9 kilo afgevallen. Veel hier van zou in eerste instantie spier zijn. Maar 9 kilo afvallen als je 171 bent en nog geen 65 kilo weegt is heeeeel erg veel. En door zoveel gewichtsverlies verlies je veel meer. Ik had last van haar uitval, mijn wimpers begonnen uit te vallen en ook kreeg ik een rare doffe teint. Natuurlijk heeft dit ook met stress te maken een een burn-out.

 

Wekelijks langs de praktijk ondersteuner, om de week langs de huisarts. Geen verbetering... Dan maar een andere hulpdienst er bij halen. En toen kreeg ik nog een klap te verduren. Iets wat ik zelf al had zien aankomen. Maar wat nog heftiger is als het zwart op wit staat. Het ging niet alleen meer om een burn-out of een matige depressie. Er werd vast gesteld na bijna 3 maanden dat het toch ook een hele heftige depressie ging. Iets waar je niet binnen een maand van af bent. Dat was even slikken. Daar gaat je toekomst planning. 

 

Ik ben heel erg van het plannen en organiseren. Dat was de enige houvast die ik had de afgelopen maanden. En dan horen dat je leven er de komende tijd heel anders uit gaat zien dat je had verwacht is een behoorlijke klap.

 

 

-xxx- Sela

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

madeleine ruijs-peeters en opa
10 maanden geleden

Wij vragen ons af in hoeverre wij jou kunnen helpen. Het is een zwaar en langdurig traject.
In ieder geval ben je bij ons altijd welkom.
Liefs opa en oma.xxxx